Catuai Amarillo's experience in the framework of organic production and fair trade
PDF (Español)

Keywords

Coffea Arabica
Organization
Organic Coffee
Fair Trade
Specialty Coffees Coffea Arabica
Organización
Café Orgánico
Comercio Justo
Cafés Especiales

How to Cite

Escamilla Prado, E. (2021). Catuai Amarillo’s experience in the framework of organic production and fair trade. Interconectando Saberes, (12), 165–175. https://doi.org/10.25009/is.v0i12.2715

Abstract

In the last three decades, in a context of neoliberalism, the Mexican coffee sector has been facing various problems caused by low prices, phytosanitary effects and climate change. Despite these adversities, some small producer organizations continue to produce and market differentiated or certified coffees. Catuai Amarillo is an organization located in Chocamán, Veracruz, established in 1990. Three stages have been identified in the 30 years of organizational development. In the first, progress is made towards added value, from “cereceros” they are transformed into “parchment holders”; the second is characterized by the differentiation of the product through organic certification and fair trade for the export of green coffee to the United States and Europe; and the third the search for specialty coffees with greater participation in the national market with roasted and ground coffee. Other important actions are productive diversification, strategic alliances and generational renewal. Despite the achievements, significant challenges remain.

https://doi.org/10.25009/is.v0i12.2715
PDF (Español)

References

Altamirano B., J. L. (1998). Evaluación integral del sistema policultivo café-plátano-macadamia, en el Municipio de Chocamán, Veracruz. Carrera de Ingeniero Agrónomo Especialista en Fitotecnia. Departamento de Fitotecnia. Universidad Autónoma Chapingo. Chapingo, México. 136p.

Arrevillaga M., D. (2004). Evaluación del dosel forestal y la calidad del café en la organización SSS Catuai Amarillo en el Municipio de Chocamán, Veracruz. Carrera Ingeniero Agrónomo Especialista en Zonas Tropicales. Universidad Autónoma Chapingo. Huatusco, Veracruz. México. 98p.

Díaz C., S, E. Escamilla P., y D. Robledo M. (2019). Formación de actores sociales en la cafeticultura en México: experiencias con técnicos, productores y niños. En: Bello B. E., L. Soto P., G. Huerta P. y J. Gómez R. (Editores). Caminar el cafetal. Perspectivas socioambientales del café y su gente. El Colegio de la Frontera Sur. Juan Pablos Editor. San Cristóbal de Las Casas, Chiapas, México. 325-335.

Durán O., L. (2000). Estudio comparativo del lombricompostaje de tres residuos orgánicos y de dos métodos de adición del sustrato. Carrera de Ingeniero Agrónomo Especialista en Zonas Tropicales. Universidad Autónoma Chapingo. Centro Regional Universitario Oriente. Huatusco. México. 156p.

Escamilla, E., Ruiz, O., Díaz, G., Landeros, C., Platas, D. E., Zamarripa, A., y González, V. A. (2005). El agroecosistema café orgánico en México. Manejo Integrado de Plagas y Agroecología (Costa Rica). (76), 5-16.

Escamilla-Prado, E., Ruiz-Rosado, O., Zamarripa-Colmenero, A. y González Hernández, V. A. (2015). Calidad en variedades de café orgánico en tres regiones de México. Revista de Geografía Agrícola, (55), 45-55.

Escamilla P., E. y C. Landeros S. (2016). Cafés diferenciados y de Especialidad. SAGARPA. COFUPRO. CENACAFÉ. Universidad Autónoma Chapingo. Xalapa, Ver. ISBN: 978-607-8445-63-9. 49 p.

Escamilla P., E., S. Díaz C. y G. Castillo P. (2017). La cafeticultura de Veracruz. (Capítulo 7). En: Carrillo S., H. y A. Libert A. (Coords). Experiencias Productivas en el México del Siglo XXI. Colección Encuentros. Universidad Intercultural del Estado de Hidalgo. Tenango de Doria, Hidalgo. 161-179.

Escamilla-Prado, E., Díaz-Cárdenas, S., Nava-Tablada, M.E. y Cantú-Peña, F. (2018). El relevo generacional en el sector cafetalero: la experiencia de los cursos de café para niños en Chocamán, Veracruz. Agroproductividad. 11(4), 74-79.

Landeta-Escamilla, A. (2015). Tecnologías limpias como estrategias de desarrollo sustentable. Caso “Catuai Amarillo”, Chocamán, Veracruz. Tesis de Maestría en Gestión del Desarrollo Rural. Universidad Autónoma Chapingo. Dirección de Centros Regionales Universitarios. Chapingo. México. 82p.

Nolasco V., A. A. (2005). Eficiencia de la lombricomposta sobre el desarrollo de cafetos propagados en un vivero de Chocamán, Veracruz. Carrera de Licenciado en Biología. Facultad de Ciencias Biológicas y Agropecuarias. Universidad Veracruzana. Córdoba, Ver., México. 124 p

Nazario L., N. (2015). Oportunidades de agronegocios: exportación de café en la región montañosa de Huatusco y Córdoba, Veracruz. Licenciada en Comercio Internacional de Productos Agropecuarios. DICEA. Universidad Autónoma Chapingo. Chapingo, México. 122p.

Nolasco-Vázquez, A. y Escamilla-Prado, E. (2005). Efecto de diferentes lombricompostas sobre el comportamiento demográfico de lombrices, eficiencia productiva, contenido nutrimental y desarrollo de cafetos. Resúmenes. III Simposio Internacional de café y cacao. CUBACAFE 2005. p.85.

Peñuela M., E. (2000). Implementación de un beneficio seco en el Municipio de Chocamán, Veracruz. Carrera de Licenciada en Economía Agrícola. División de Ciencias Económico-Administrativas. Universidad Autónoma Chapingo. Chapingo, México. 105p.

Rosas-Arellano, J., E. Escamilla-Prado y O. Ruiz Rosado. (2008). Relación de los nutrimentos del suelo con las características físicas y sensoriales del café orgánico. Terra Latinoamericana, 26(4), 375-384.

Ruiz-García, P., Gómez-Díaz, J.D., Valdés-Velarde, E., Juan Ángel Tinoco-Rueda, J.A., Flores-Ordoñez y Monterroso-Rivas, A.I. (2020). Caracterización biofísica y de composición estructural en sistemas agroforestales de café orgánico de Veracruz. Tropical and Subtropical Agroecosystems 23(37).

Specialty Coffee Association of America [SCA]. (2020). Specialty Coffee Association of America – Asociación de Cafés Especiales de América. https://mycoffeebox.com/asociacion-de-cafes-especiales/

Velasco G., J. H. (2013). Análisis del agroecosistema café orgánico desde la perspectiva: ambiental, económica y sociocultural del municipio de Chocamán, Veracruz. Carrera de Ingeniero Agrónomo Especialista en Zonas Tropicales. Universidad Autónoma Chapingo. Centro Regional Universitario Oriente. Huatusco, Veracruz. México. 177p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Esteban Escamilla Prado