Development of a hydroponic system as a food source to complement the basic food basket
PDF (Español)

Keywords

Hidroponía
Solución nutritiva
Canasta básica
Sistemas alternativos
Seguridad alimentaria Hydroponics
Nutrient solution
Basic basket
Alternative systems
Food security.

How to Cite

Juárez Olmos, C., Lara Castro, M., Rivera Landa, J., & Bonilla Hernández, A. C. (2024). Development of a hydroponic system as a food source to complement the basic food basket. Interconectando Saberes, (17), 1–7. https://doi.org/10.25009/is.v0i17.2832

Abstract

In the context of a world facing pressing food challenges, the search for sustainable solutions has become a global imperative. This article addresses the design, implementation, and evaluation of a hydroponic system with the aim of being used as a food source to complement a basic food basket. Hydroponics as a soilless growing method, offers significant advantages in terms of efficiency in the use of water, space, and nutrients, making it a viable option to contribute to food security. From conception to implementation, this system offers a visionary approach that not only ensures the availability of essential foods, but also lays the foundation for a more equitable, resilient, and environmentally harmonious food future.

https://doi.org/10.25009/is.v0i17.2832
PDF (Español)

References

Avila. (16 de 03 de 2019). El independiente. Obtenido de El independiente: https://www.elindependiente.com/desarrollo-sostenible/2019/03/16/el-circulo-nada-vicioso-de-los-cultivos/

Blanco, M. (2020). Agricultura sostenible en Argentina: avances y desafios. Revista de Agricultura Sostenible, 15(2), 39-48.

Campoverde, D. Y. (2021). Diseño de un sistema de huerto hidroponico mitigante de la contaminacion ambiental y promotor de la soberania alimentaria. 120.

Castillo, C. E. (2021). Diseño y construccion de un sistema hidropónico nutrient film technique; como alternativa sustentable del cultivo, producción y consumo de hortalizas, para el beneficio de los habitantes del islote el pardito en baja california sur.

Garzón. (2006). Evaluación del rendimiento de tres variedades de lechuga bajo el sistema NFT.

Gil, K. G. (7 de junio de 2022). Obtenido de https://www.bbva.ch/noticia/hidroponicos-agricultura-sostenible-para-el-ahorro-de-agua/

Gonzabay, R. P. (2020). Análisis económico de lechugas hidropónicas bajo sistema raíz flotante en clima semiárido. La granja: Revista de ciencias de la vida, (13).

Molotla, A. P. (2019). Construccion y automatizacion remota de un invernadero hidroponico tipo N.F.T.

Peña, R. A. (2020). Hidroponia una oportunidad para la segurildad alimentaria de las comunidades rurales. Revista de los desarrollo local sostenible, 13(36).

Pertierra Lazo, R. & Quispe Gonzabay, J. (2020). Análisis económico de lechugas hidropónicas bajo sistema raíz flotante en clima semiárido. La Granja: Revista de Ciencias de la Vida. 31(1), 118-130.

Serafin, O. A. (2016). Impacto ambiental en los recursos naturales derivado de la actividad agricola bananera en el canton machala provincia del oro. Universidad tecnica de machala.

Vichique Alegría , M., Hernández Bernabé , J. L., & Castillo Guevara, A. (2023). Sistemas Hidropónicos Sustentables Basados en el Reciclaje de Botellas de PET e Impresión 3D. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 7(5), 7610-7624.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Cecilia Juárez Olmos, Miguel Lara Castro, Jonatan Rivera Landa, Ana Carem Bonilla Hernández